Okosan jogosan

Okosan jogosan

Törzstőkeemelésre fel!

A KFT-k törzstőkeemelésének határideje 2017. március 15-én lejár!

2017. február 19. - jogélet

 2014. március 15. előtt lehetőség volt arra, hogy bárki 500.000,- Ft törzstőkével Kft-t alapítson. Aztán jött az új Ptk., ami felemelte a törzstőkét 3 millió forintra, a korábban 500.000,- Forint törzstőkével alapított cégeknek pedig határidőt szabott a törzstőke felemelésére. Ez a határidő 2017. március 15-én lejár.

Kit érint a határidő?

A határidőre azoknak a Kft-knek kell figyelniük, akik 2014. március 15. előtt 3 millió forintnál kisebb törzstőkével alakultak, és még nem emelték fel a törzstőkéjüket.

Mi a teendő? Tényleg ki kell most fizetni 2,5 millió forintot?

A törzstőke emelésre több megoldás lehetséges. Egyrészről, ha az rendelkezésre áll, vagyoni hozzájárulás befizetésével is rendezhető a törzstőkeemelés. Tehát a tag(ok) befizeti(k) a szükséges különbözetet, és legalább 3 millió forintra emelik a törzstőkét.

Másrészről, törzstőkén felüli vagyonból is rendezheti a cég mindezt. Ha tehát a cég vagyona lehetővé teszi, akkor ennek megfelelő döntést meghozva, készpénz befizetése nélkül is rendezhető a törzstőkeemelés.

Ha egyik megoldás sem lehetséges, akkor a cégnek át kell alakulnia olyan társasági formává, amelyik lehetővé teszi a 3 millió forint alatti törzstőkével való működést, vagy egyesülnie kell más céggel, hogy a törzstőke eléje a Kft-k esetében minimálisan szükséges 3 millió forintot.

Mi történik, ha nem tesz semmit a kft?

A kft-k 2017. március 15. napjáig kötelesek rendezni a törzstőkéjüket, illetve megindítani az ezzel kapcsolatos cégeljárást. Amely cég ezt elmulasztja, bírságra számíthat. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény értelmében azt, aki bejelentési kötelezettségét késedelmesen teljesíti, a cégbíróság 50.000,- Ft-tól 900.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtja. A törvény nem hagy tehát mérlegelési jogkört a cégbíróságoknak. A késedelem esetén pénzbírsággal kell sújtani a céget.

 

Várhatóan mind a cégbíróságok, mind pedig az ügyvédek munkaterhe meg fog növekedni az elkövetkező másfél hónapban, így erre érdemes időben felkészülni a törzstőke rendezésére.

§ www.ugyveddebrecen.eu §

Maradt még kérdése? Keresse legközelebbi bejegyzéseimet, vagy írjon nekem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyveddebrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr9312272945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása