Okosan jogosan

Okosan jogosan

Mumus a postaládában!

Mit tegyünk, ha fizetési felszólítást kaptunk?

2017. február 24. - jogélet

Előfordult már önnel, hogy fizetési felszólítást kapott? Felháborodott, mert már rég befizette a csekket? Villámcsapásként érte a felszólítás, mert bevillant, hogy elfelejtette befizetni a számlát?

 

Akkor ez a bejegyzés most Önnek szól! Olvasson tovább!  

Megmutatom mi a teendő, ha

  • már befizette a tartozását vagy

  • ténylegesen elmaradása van, avagy

  • nem tud eligazodni a banki értesítőkön és kiszámolni, hogy igaza van-e a felszólításban foglaltaknak. 

Vannak cégnevek, amelyeket a borítékon meglátva máris futkos a hátunkon a hideg. Ezeket a leveleket nem szabad a fiók mélyére süllyeszteni, mert később visszaüthetnek. Pedig a legtöbben ilyenkor félreteszik a fizetési felszólítást, mert már rendezték a tartozást, vagy gyorsan befizetik az elmaradt csekket, esetleg úgysincs pénzük, azért nem reagálnak a megkeresésre...

Az a baj ezzel a megoldással, hogy nem oldja meg a problémát, és amikor a felszólítást tettek követik, akkor a következő levél a fizetési meghagyás vagy egy bírósági idézés is lehet. A peres eljárásban pedig számos dolgot kell tudni bizonyítani akár évekre visszamenőleg is. Például, hogy befizettük a csekket, nem estünk késedelembe, vagy legalább nem adtunk okot a perre, esetleg tudnunk kell, hogyan csökkentsük a perköltséget. Legvégső esetben akár az is előfordulhat, hogy a végrehajtó kopogtat az ajtónkon, és sajnos az eredeti felszólításban szereplő összeg sokszorosát kéri.

 

Nézzük tehát, mi a teendő, ha dörgedelmes felszólító levél landolt a postaládánkban, esetleg még rosszabb, át is kellett venni a postástól aláírás fejében a tértivevényes levelet!

 

Az első lépés: mindig írjuk rá a levélre, hogy mikor kaptuk kézhez! Ettől az időponttól ketyegnek a határidők, ha fizetési meghagyást kaptunk, akkor az ellentmondásra nyitva álló 15 napos határidő eltévesztése, elmulasztása miatt jogerőre emelkedhet a fizetési meghagyás.

A folytatás attól függ, befizettük-e a tartozást. Lássuk!

Megfizettem már, miért zaklatnak még?

Amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy már befizettük a tartozást, akkor is keressük elő a csekket vagy az átutalási igazolást.

Érdemes a fizetési felszólítást, az eredeti számlát és a befizetést igazoló bizonylatot megőrizni az elévülési idő végéig!

Ha csak ennyit teszünk, már előnyben vagyunk. Ha a tartozás miatt fizetési meghagyást vagy keresetlevelet kapunk később, akkor könnyen bizonyíthatjuk igazunkat. Ne adjuk meg az esélyt a behajtó cégnek, hogy ha elévülési időn belül (esetleg az utolsó pillanatban) fordulnak bírósághoz, akkor azzal nyerjék meg a pert, hogy évekkel később nem tudjuk igazolni a befizetést a már kidobott vagy elvesztett csekkek miatt.

A precizitásunkat fogja dicsérni, ha a fizetési felszólításra válaszul megírjuk, hogy a kért összeget mikor, milyen módon teljesítettük. A válaszlevelet tényleg nem kell cifrázni, de az erről szóló levelet célszerű ajánlva (esetleg tértivevénnyel) postára adnunk.

 

Nem értem! Még tartozok? Miért ennyi? Hogyan számoltak?

Amennyiben úgy gondoltuk, úgy számoltuk, hogy már nem tartozunk, de mégis felszólítást kaptunk, vagy ha nem értünk egyet az összeggel, gyűjtsünk össze valamennyi szerződést, számlát és egyéb, a tartozással kapcsolatos iratot, és úgy tekintsük át a befizetéseket. A szerződésben lehetnek olyan fizetési tételek, kikötések, amelyek eddig esetleg elkerülték a figyelmünket. Érdemes átszámolni alaposan a kiírt tételeket és a befizetéseket, megkeresni a rejtett tételeket. Ha bizonytalanságot tapasztalunk, érdemes szakember segítségét kérni, mert egy tanácsadási díj kisebb lehet az esetleges költségekkel, amit magunknak okozhatunk egy felesleges perköltséggel, végrehajtási költséggel.

Mindig legyen gyanús, ha pénzintézetnek tartozunk, és még nem kaptunk a teljes tartozás lezárásáról igazolást. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy a pénzintézet még valamilyen tartozást tart nyilván. Mindenképpen érdemes azonban válaszlevélben kifejteni álláspontunkat és kérni, hogy fejtse ki pontosan a cég a követelésének összegszerűségét.

 

Van benne igazság...

Ha azonban valóban nem fizettük még be a tartozást, két dolgot tehetünk:  

Gyorsan rendezzük az elmaradást, és erről levélben is tájékoztatjuk a felszólítást küldő céget. A levélnek az a szerepe, hogy megerősíti a befizetés tényét, az esetleges adminisztrációs hiba lehetőségét csökkenti. Nem kötelező, de nagyobb biztonságban leszünk általa.

Amennyiben a tartozás ténylegesen fennáll, de a szükséges összeg nem áll rendelkezésünkre, akkor sem megoldás, ha hallgatunk.

A felszólítást minden bizonnyal komolyabb lépések fogják követni, ami a költségeket, és az idő múlására tekintettel a költségeket is növelni fogja. Ebben az esetben érdemes megkeresni a felszólítást küldő céget azzal, hogy a tartozás valóban fennáll, azonban anyagi nehézségeink miatt kérjük, hogy közösen keressünk megoldást a tartozás rendezésére. Kérhetünk kamatkedvezményt, részletfizetési kedvezményt, de mindenképpen azt, hogy ne indítsa meg a jogosult a fizetési meghagyás kibocsátása iránti eljárást vagy a polgári pert. A fizetési hajlandóságunk igazolása érdekében, amennyiben az lehetséges, fizessük meg legalább a tartozás egy részét, és a befizetési igazolást mellékeljük a levelünkhöz. Komolyabb tárgyalási pozícióba kerülhetünk ezáltal, nagyobb esélyünk lehet kedvezményeket elérni.

 

Fontos azonban, hogy tartozást csak akkor ismerjünk el, ha tényleg meggyőződtünk arról, hogy az valóban fennáll. A tartozás elismerése után nekünk kell bizonyítani, ha mégsem tartozunk vagy kevesebb összeg a hátralékunk!

 

§ www.ugyveddebrecen.eu §

Maradt még kérdése? Keresse legközelebbi bejegyzéseimet, vagy írjon nekem!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyveddebrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr4812290565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása