Okosan jogosan

Okosan jogosan

A Megoldás, ha nincs 3 millió forintja, de közeleg a törzstőke emelés határideje

2017. február 22. - jogélet

 

Többen kerestek meg azzal, hogy tudnak a törzstőke emelés 2017. március 15-i határidejéről, de nincs elegendő készpénzük. Késni fognak, inkább vállalják az ezzel járó bírságot. Az ő tévedésük abban van, hogy a törzstőke emelés nem a hátralékos 2,5 millió forint befizetését jelenti. Minden élethelyzetre van megoldás, nem érdemes emiatt halogatni!

Miből fizessem be?”

Törzstőkét emelni többféle módon lehet, a készpénzbefizetés csak az egyik lehetséges megoldás.

A törzstőke külső és belső forrásból is származhat. A külső forrásból származó emelés egyik lehetséges megoldása a tagok által történő pénzbeli vagyoni hozzájárulás befizetése.

Ha ez nem áll rendelkezésre 2017. március 15-ig egy összegben, akkor lehetőség van arra, hogy több részletben történő befizetésről döntenek a tagok egy végső határidő megjelölésével. Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben arányaiban kis összegű befizetéssel indul a részletfizetés vagy az egy éven túl is elhúzódik, úgy az osztalékfizetési korlátot jelent, illetve a tagok a nem teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulásuk összegének erejéig a társaság tartozásaiért helytállni kötelesek.

A tagok dönthetnek úgy is, hogy tőkebevonással, vagyis újabb tag belépésével biztosítják a törzstőke emelést. Az új tagnak természetesen nem kell valamennyi hiányzó törzstőkét megfizetnie. A tagok részben saját forrást, részben pedig új tag befizetését kombinálhatják is.

Az autóm is bevihetem a cégbe?”

További megoldást jelent az apport, vagyis a nem pénzbeli hozzájárulás útján történő tőkeemelés. Apport lehet tárgyi eszköz vagy (elismert) követelés, így például autó, berendezés, gép, ingatlan, üzletrész, értékpapír, stb. Az apport értékét meg kell határozni a törzstőke emeléskor. Annak megfelelően, hogy milyen arányban vannak a pénzbeli és nem pénzbeli szolgáltatások, az apport rendelkezésre bocsátása is történhet egy később meghatározott időpontban.

A pénzbeli és nem pénzbeli befizetéssekkel, meglévő és új tagok bevonásával megítélésem szerint már elég tág teret kaphatunk a pénzügyi gondok megoldására. Azonban ezen túl is van még lehetőség a törzstőke megfelelő összegének biztosítására.

Kifizetheti a társaság is!”

Belső forrásból, vagyis a cég tartalékaiból is megoldható a törzstőke felemelése. A törzstőkén felüli vagyonból történő emelés esetén hat hónapnál nem régebbi beszámoló mérlege vagy közbenső mérleg segítségével igazolható, hogy a társaság rendelkezik a szükséges vagyonnal, ami a tőkeemelésre fordítható. Ebben az esetben a tagok törzsbetéteinek aránya nem változik.

Végső megoldások

Ha még ezen lehetőségek figyelembe vételével sincs lehetősége a cégnek és a tagoknak a törzstőkét a szükséges mértékben megemelni, akkor a társaság dönthet a betéti társasággá vagy közkereseti társasággá történő átalakulásról. Ha pedig ezt a megoldást sem választják a tagok, akkor a társaságot meg is szüntethetik.

 

A döntést mindenképpen meg kell hozni, mert ennek elmaradása esetén a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez, illetve bírságot szab ki. Érdemes a társaság könyvelőjével, ügyvédjével konzultálni a lehetőségekről, azok előnyeiről és hátrányiról!

 

§ www.ugyveddebrecen.eu §

Maradt még kérdése? Keresse legközelebbi bejegyzéseimet, vagy írjon nekem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyveddebrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr9912283403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása