Okosan jogosan

Okosan jogosan

Meghatalmazás az adásvétel során

Lehetséges, hogy nem is az eladó ad el, vagy nem a vevő vásárol ingatlant?

2017. február 21. - jogélet

  

Nincs elég szabadsága az adásvételhez kapcsolódó ügyintézéshez? Külföldön él, de el akarja adni magyarországi ingatlanát? Vagy esetleg az ország másik szegletébe költözött?

 

Az adásvételi szerződés megkötésekor nem kell feltétlenül jelen lennie a szerződő feleknek! A megoldást egy meghatalmazás jelenti, amelyet az eladó vagy a vevő, mint meghatalmazó ad egy általa megjelölt személynek, a meghatalmazottnak. A meghatalmazott lehet akár szintén szerződő fél, vagy szerződésen kívüli is.

A meghatalmazott a meghatalmazó nevében és képviseletében jár el, tehát ettől még az eladó marad az eladó, és a vevő lesz a vevő a jogügyletben.

A meghatalmazásnak a bejegyzés alapjául szolgáló okiratra előírt alakszerűségek vonatkoznak, illetve azt csatolni kell a földhivatali eljárás során a szerződéshez. Ez azt jelenti, hogy az adásvételi szerződéshez hasonlóan a meghatalmazást is írásba kell foglalni, és azt ügyvéd ellenjegyzi vagy közjegyző készíti. Praktikus tehát, ha a szerződést készítő ügyvéd készíti a meghatalmazást is, azonban ez nem szükséges feltétel. Ha az ország másik felében él a meghatalmazó, akkor egy ott praktizáló ügyvéddel is elkészíttetheti a szükséges meghatalmazás. Ha külföldön él a fél, akár az eladó, akár a vevő, a hozzá legközelebb eső magyar külképviseleten is elkészíttetheti a meghatalmazást, amelynek hazapostázása után a meghatalmazottja eljárhat helyette valamennyi eljárási cselekményben.

Természetesen amennyiben a szerződő fél helyett meghatalmazott jár el, úgy a meghatalmazottnak a Hogyan kössünk ingatlan adásvételi szerződést? című bejegyzésemben említett adatai is szükségesek az eljáráshoz.

Milyen eljárási cselekményben vehet részt a meghatalmazott? A vételárat is átveheti?

Ezekre a kérdésekre a meghatalmazás ad választ. Amennyiben a meghatalmazó arra feljogosítja a meghatalmazottat, úgy akár az ajánlattételtől a jogügylet teljes lezárásáig minden cselekménynél eljárhat a fél helyett a meghatalmazott, így aláírhatja a szerződést, átveheti a vételárat, átírathatja a mérőórákat, intézkedhet a közös képviselő előtt, stb.

 

§ www.drbanugyvediiroda.hu § 

Maradt még kérdése? Keresse legközelebbi bejegyzéseimet, vagy írjon nekem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyveddebrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr8412280619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása